Välkommen till Urd & Verdandi

Hos oss hittar du underbara garner, fräcka stickor, kluriga kurser och härlig inspiration!

För att läsa mer om vilka våra partners är och vilka garner vi har i lager, gå till "Produkter” eller varför inte komma förbi vår butik och kolla in våra garner, slå dig ner och bläddra bland våra skatter - våra böcker och tidningar om stickning och virking, hämta inspiration och dröm dig bort en stund....

Varför väljer man att starta en garnbutik?

- Jo för att göra den lilla stickande tanten inom sig lycklig och levande! Hon som lever efter mottot att ”Den som har mest garn när hon dör, vinner"

Eller, som i vårt fall, ett stort intresse för handarbete, historiska textila tekniker och en frustration över att inte hitta de bästa garnerna och tygerna i naturmaterial i vårt närområde. Att få känna på garnerna och stryka handen över ulltygerna är en fantastisk känsla och du ska se att du snart lär dig att se och känna skillnad på olika kvaliteter och material. När du kännt på ett garn tillräckligt många gånger, talar det om vad det vill bli....

 

Vi har båda haft förmånen att tidigt få lära oss sticka, virka och nålbinda av våra äldre släktingar. Vi vill föra vidare kunskapen om och bevara de olika teknikerna till nästa generation handarbetare genom olika workshops, stick/virkcafeer och föreläsningar.

 

Sofia (Urd) har genom åren bedrivit kursverksamhet inom textila hantverk via olika historiska sällskap och varit anställd som hantverkare inom Strömma Kanalbolaget på Birka Vikingastaden. Sofia är utbildad arkeolog med specialistområde; Mälardalen under yngre järnålder.

 

Anna (Verdandi) är den typiska handarbetaren och har genom åren stickat och virkat plagg på beställning. Anna har en utbildning inom marknadsföring/försäljning och ekonomistyrning och har arbetat större delen av yrkeslivet inom Mötesindustrin med försäljning.

 

Butikens namn, Urd & Verdandi, kommer från den nordiska mytologin. Det berättas om tre ödesgudinnor, nornor som satt vid asken Yggdrasils rötter och spann gudarnas och människornas livsväv. Nornorna hette Urd, Verdandi och Skuld. Urd står för det förgångna, Verdandi för nuet och Skuld för det som komma skall.